Oldtimers forumas

Senovinių transporto priemonių gerbėjai
Dabar yra 2024 Kov 29 Pen, 1:20

Visos datos yra UTC + 2 valandos





Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 948 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 95  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Tarybiniu laiku vaizdelis
StandartinėParašytas: 2008 Vas 25 Pir, 21:59 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 31 Pir, 19:39
Pranešimai: 4225
1946m.Maskvoje


Prikabinti failai:
1946.maskva sadovoie kolco.jpg
1946.maskva sadovoie kolco.jpg [ 94.34 KiB | Peržiūrėta 1413 kartus(ų) ]
Dalintis: Dalintis Facebook
Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Vas 26 Ant, 11:41 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2005 Lap 25 Pen, 16:08
Pranešimai: 477
Miestas: Kaunas
Idomu koks ten, nuotraukoje su milicininku, universalo (furgono?) tipo automobilis kurio dalis matosi is uz ZIM'o.

_________________
...Galima pasakyti bet ka, bet ar tikrai verta ka nors sakyti?...


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Vas 26 Ant, 12:39 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 20 Ket, 8:16
Pranešimai: 1354
Miestas: neKaunas
Gal Skoda? Ar koks Renault Colorale..


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Vas 26 Ant, 12:40 
Atsijungęs
ekspertas
ekspertas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Vas 09 Pir, 11:24
Pranešimai: 8593
Miestas: Alytus
.mendoza. rašė:
Idomu koks ten, nuotraukoje su milicininku, universalo (furgono?) tipo automobilis kurio dalis matosi is uz ZIM'o.

Spėju, kad kažkuris iš "Škodos" modelių.

_________________
Forume rašome lietuviškai. :Lietuva: !!!


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Vas 26 Ant, 15:20 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 31 Pir, 19:39
Pranešimai: 4225
.mendoza. rašė:
Idomu koks ten, nuotraukoje su milicininku, universalo (furgono?) tipo automobilis kurio dalis matosi is uz ZIM'o.

Tai SKODA 1102:
O stai straipsnis apie ja,rasytas amzinaatilsio Liucijaus Suslaviciaus:
IR į DARBА, IR į SODА NUVAžIUOSI TU SU šKODA..


Būdingu TSRS automobilių parko bruožu šeštаjį-septintаjį praėjusio amžiaus dešimtmetį buvo vidutinio tonažo (2,5-4,0 tonos) krovininių automobilių gausa. O štai didžiakrūvių autotraukinių arba ypač lengvų komercinės paskirties automobilių nedideliems (0,4 - 1,0 tonos) kroviniams vežti beveik nebuvo. Tokia padėtis didino bendrа sunkvežimių, jų vairuotojų ir mechanikų skaičių, trukdė kelti vežimų ekonomiškumа, nes poros šimtų kilogramų svorio kroviniui gabenti reikėjo siųsti 2,5 tonos GAZ-51. Dabar tokiа padėtį daug kas linkęs aiškinti tuometinių TSRS vadovų gigantomanija, jų nesugebėjimu suprasti nedidelėms krovinių partijoms vežioti skirtų automobilių privalumų. Tačiau priežastis, kodėl automobilių pramonė tuo metu beveik negamino mažųjų krovininių automobilių, buvo kita. Tarybinė ekonomika, jos pramonė visа laikа veikė „ant galimybių ribos”, neturėdama išteklių. Be to, besаlygiškai dominavo ginkluotojų pajėgų interesai. O kariškių nedidukai furgonėliai ir pikapai, netinkami kare, visai nedomino, jiems reikėjo „normalių“ sunkvežimių, kurie mobilizacijos atveju papildytų jau turimа karinių automobilių parkа. Buvo ir dar viena priežastis: stokojant gamybinių pajėgumų ir žaliavų, automobilių gamyklos iškilusiа dilemа - kа gaminti - lengvuosius sedanus ar krovininius automobilius jų bazėje, vienareikšmiškai spręsdavo pirmųjų naudai, suprasdami, kad jie reikalingesni tiek valstybinėms institucijoms, tiek gyventojams.

žmonės, vadovavę šalies ekonomikai ir atsakingi už transporto parko plėtrа, suvokdami tokiа situacijа, bandė rasti išeitį, importuodami trūkstamų tipų automobilius. Bet ir čia viskas buvo toli gražu ne taip paprasta - importas už valiutа iš kapitalistinių šalių net nebuvo svarstomas, o socialistinių šalių automobilių pramonės, skirtingai nuo TSRS neatsisakiusios lengvų komercinių automobilių gamybos, galimybės buvo ribotos. Bet jei „didysis brolis“ pareikalavo, kažkam teko apriboti savo pačių poreikius ir pildyti TSRS užsakymа.

Tarybiniai specialistai iš to, kа galėjo pasiūlyti „socializmo stovykla“, pasirinko geriausiа variantа - importuoti buvo nuspręsta krovinines, krovinines-keleivines ir sanitarines čekoslovakijoje gaminamo mažalitražio automobilio „škoda 1200“ modifikacijas. Todėl šeštojo dešimtmečio pabaigoje daugelyje TSRS miestų važinėjo simpatiškos išvaizdos šviesiomis - salotine, pilka, kremine - dažyti nedideli furgonėliai, universalai ir sanitariniai automobiliai. Dalis jų pateko ir į Lietuvа. Pirmiausia, į kа atkreipė dėmesį vairuotojai ir praeiviai - tai juokingai, ne vertikaliai, o kampu stovintys šių apvalainų, su V-formos dviejų dalių priekiniu stiklu, automobilių galiniai ratai. Variklio gaubtа puošė ne tik tradicinė „škoda“ emblema - mėlyna sparnuota strėlė, bet ir baltas matinio stiklo plafonas, šviečiantis įjungus žibintus.

„škoda-1200“ šeimynos automobilius gamykla Mlada Boleslave pradėjo gaminti 1952 metais. Pontoninio kėbulo dizainas labai ryškiai skyrėsi nuo pirmtako - lengvojo automobilio „škoda 1102“, dar žinomo kaip „Tudor“. Tačiau važiuoklė išliko tokia pat, paveldėta dar iš prieškarinių „škoda Popular“ automobilių. Ji buvo originali: su nepriklausoma visų 5.50-16 dydžio padangomis „apautų“ ratų pakaba, dviem skersinėmis lingėmis (priekyje lingė rėmėsi į skersines svirtis, gale - į skersai svyruojančius pusašius), rėmas - centrinis vamzdis, priekyje išsišakojantis į varikliui įmontuoti skirtа porėmį. Mat tarpukariu tokiа komfortiškа ir neblogа pravažumа garantuojančiа važiuoklę turėję lengvieji automobiliai „Tatra“ tiek patiko pirkėjams, kad analogiškа konstrukcijа norom nenorom turėjo sukurti ir kitos lengvuosius automobilius gaminusios firmos - „škoda“, „Praga“, „JAWA“, „Walter“.

Variklis - 1,22 litro darbo tūrio, keturių cilindrų, su viršutiniais vožtuvais, aušinamas skysčiu. Naudodamas A-72 markės benzinа, jis pasiekė maksimalų 45 AG/2500 aps/min galingumа. Pavarų dėžė - keturių laipsnių, sinchronizuota (išskyrus pirmаjа pavarа). Kardano velenas į galinių ratų pagrindinę pavarа ėjo centrinio vamzdžio viduje. Važiuoklė turėjo priekinės pakabos, vairo trapecijos šarnyrų, kardano veleno atraminių guolių tepimo sistemа: spustelėjus prie vairuotojo kojų įrengtа pedalа, tepalas vamzdeliais patekdavo į minėtus mazgus.

Bazinis „škoda-1200“ modelis - keturių durų sedanas - į TSRS nebuvo importuojamas, kaip ir dvivietę kabinа bei atvirа kėbulа turėjęs pikapas. Užtat nuo 1955 metų iš čekoslovakijos kasmet buvo importuojama po kelis tūkstančius universalų „1201“ bei uždarų 0,5 tonos kroviniui skirtų furgonų, sukurtų universalaus kėbulo pagrindu. „škoda-1201“ universalo tipo kėbulas - nesimetriškas: kairėje pusėje tebuvo vienos, vairuotojo, durelės, dešinėje - dvejos, kėbulo gale esančios galinės durelės atsidarė į šonа. šiame kombinuotame kėbule, sulanksčius galinę sėdynę, taip pat galima buvo vežti 500 kilogramų krovinio. Furgonas teturėjo tik keleivių skyriaus ir galines dureles, jo krovinių skyrius - be langų. Pakrauta „škoda“ svėrė šiek tiek daugiau nei pusantros tonos, todėl gera dinamika nepasižymėjo: maksimalus greitis - 105 km/h, vidutinis degalų sunaudojimas - 8 l/100 kilometrų kelio, tad 35 litrų talpos benzino bako realiai pakakdavo ne daugiau kaip 400 kilometrų nuvažiuoti.

Lietuvoje škodos universalai pirmiausia atiteko įvairioms organizacijoms ir įmonėms kaip tarnybiniai automobiliai, o štai krovinių furgonėliai papildė autotransporto įmonių parkа. Kaune keliolika tokių automobilių gavo „Maistprekybos“ įmones ir parduotuves aptarnavusi miesto 6-oji ATį, kelis furgonėlius eksploatavo įvairios miesto prekybinės organizacijos. Kaip visada, po kokių metų prasidėjo problemos su atsarginėmis detalėmis. įmonės ir organizacijos, teturėjusios po vienа-dvi škodas, kažkaip vertėsi, palaikydami jas eksploatuoti tinkamomis, o štai didesnės transporto įmonės neturėjo kada terliotis su sugedusiais „užsieniečiais“ ir rikiavo juos patvoryje. Tačiau netrukus racionalizatoriai, bent Kaune, rado būdа, kaip vėl atgaivinti, atrodytų, pasmerktus nurašyti, tačiau labai reikalingus furgonėlius. Remontuodami metu škodas kardinaliai perdirbo, pakeisdami originaliа važiuoklę ir variklį GAZ M20 „Pobieda“ agregatais. Aišku, kėbulа teko stiprinti, nes rėmo nebeliko, tad pobiedinio galinio tilto linges teko tvirtinti tiesiog prie kėbulo, o priekinio tilto traversа - prie naujai privirinto priekinio porėmio, padidinti sparnų arkas, kad tilptų didesnės padangos. Po tokio perdirbimo škodos atrodė bjaurokai, bet jos važiavo, tai buvo bene svarbiausia. Ilgainiui visi šios markės automobiliai atsidūrė metalo lauže. Bene paskutinę dar išlaikiusiа originalius agregatus „škoda - 1201“ Vilniuje galėdavai sutikti iki aštuntojo dešimtmečio vidurio, o paskui jos pėdsakai dingsta...Sanitarinės škodos, turėjusios šiek tiek ilgesnį kėbulа, važinėjo dar trumpiau. Tam tikros įtakos turėjo ir tai, jog TSRS automobilių pramonė pagaliau įsisavino masinę analogiško dydžio furgonėlių „Moskvič-430“ bei sanitarinių GAZ-22D gamybа, tad ir lengvų komercinių automobilių importo poreikis sumažėjo.

Nuo 1961 metų Mlada Boleslave buvo gaminamas modernizuotas modelis „škoda - 1202“, tačiau į TSRS (o tuo pačiu ir į Lietuvа) nei krovininės-keleivinės, nei krovininės šio automobilio modifikacijos nebuvo importuojamos, o tik sanitarinis variantas. Tokių automobilių taipogi neturėta itin daug, tik keletas jų po ilgametės eksploatacijos greitosios medicininės pagalbos tarnyboje pakliuvo į privačias rankas, buvo perdirbti ir jau apie 1990 metus kažkaip nepastebimai išnyko iš transporto srauto ir mūsų atminties.


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Vas 28 Ket, 15:02 
Atsijungęs
moderatorius
moderatorius

Užsiregistravo: 2004 Lap 06 Šeš, 18:27
Pranešimai: 2640
Miestas: Vilnius
Krasnojarskas 1980m.


Prikabinti failai:
20071013_101710.jpg
20071013_101710.jpg [ 51.56 KiB | Peržiūrėta 1239 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema: Tarybiniu laiku vaizdelis
StandartinėParašytas: 2008 Kov 03 Pir, 10:51 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 31 Pir, 19:39
Pranešimai: 4225
Ukrainoje 1956m.


Prikabinti failai:
1956 ukr..jpg
1956 ukr..jpg [ 111.94 KiB | Peržiūrėta 1800 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema: Tarybiniu laiku vaizdelis
StandartinėParašytas: 2008 Kov 03 Pir, 10:52 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 31 Pir, 19:39
Pranešimai: 4225
Maskva.1956m.


Prikabinti failai:
1956 mask.jpg
1956 mask.jpg [ 75.2 KiB | Peržiūrėta 1798 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema: Tarybiniu laiku vaizdelis
StandartinėParašytas: 2008 Kov 03 Pir, 19:49 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 31 Pir, 19:39
Pranešimai: 4225
Demonstracija,skirta XXII revoliucijos metinems


Prikabinti failai:
1939 motopestininkai  XXII.jpg
1939 motopestininkai XXII.jpg [ 95.49 KiB | Peržiūrėta 1745 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008 Kov 04 Ant, 16:49 
Atsijungęs
Forumietis
Forumietis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2004 Geg 20 Ket, 8:16
Pranešimai: 1354
Miestas: neKaunas
Grazi paskutine foto! Cia kas tokie, M-415?


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 948 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 95  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 80 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Patvirtinkite tapatybę
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Patvirtinkite tapatybę
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  




Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

 Paskutinės sukurtos temos 
Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Moteris + automobilis nespalvotose fotografijose

dalius-nsu » 2019 Lie 14 Sek, 11:04

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Garo katilai-mašinos Lietuvoje iki 1940 metų.

geguzis12 » 2023 Rgp 13 Sek, 12:59

Naujų pranešimų nėra GAZ-51

kęstutis » 2022 Gru 28 Tre, 14:07

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Nuotraukų konkursas klubo “Klasika” 2022 m. kalendoriui

egidas » 2021 Geg 09 Sek, 16:35

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų RIGA STELLA

sumskas2 » 2021 Kov 14 Sek, 10:07

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų RIGA 5 1966m

sumskas2 » 2020 Gru 22 Ant, 21:16

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Nuotraukų konkursas klubo “Klasika” 2021 m. kalendoriui

egidas » 2020 Geg 06 Tre, 18:01

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų 2020 m. klubo "Klasika" sieninis kalendorius

egidas » 2019 Gru 21 Šeš, 5:37

Naujų pranešimų nėra IZH 49 prikėlimas antram gyvenimui

foxiuks » 2019 Lap 01 Pen, 18:14

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Westminster classic car meet

antose9 » 2019 Bir 02 Sek, 5:40


 Paskutinės aktyvios temos 
Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Technika nepriklausomoje Lietuvoje 1918-1940

[ Eiti į: 1 ... 44, 45, 46 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2024 Vas 23 Pen, 15:30

rcepa Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Moteris + automobilis nespalvotose fotografijose

[ Eiti į: 1 ... 7, 8, 9 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2024 Sau 07 Sek, 22:00

Fon Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Tarybinių laikų vaizdelis

[ Eiti į: 1 ... 93, 94, 95 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Lap 29 Tre, 19:32

Vikas Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Garo katilai-mašinos Lietuvoje iki 1940 metų.

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Spa 29 Sek, 17:50

geguzis12 Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Oldtimer`ių judėjimas Pabaltijyje 1974-...

[ Eiti į: 1 ... 64, 65, 66 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Spa 13 Pen, 17:57

Vikas Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Moteris + motociklas

[ Eiti į: 1 ... 64, 65, 66 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Spa 11 Tre, 16:33

terensweb Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų You tube esantys video apie senovinę techniką

[ Eiti į: 1 ... 29, 30, 31 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Rgs 17 Sek, 11:13

Adamas Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų WH transporto foto

[ Eiti į: 1 ... 366, 367, 368 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Rgp 21 Pir, 9:14

peziss Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų WEHRMACHT'AS LIETUVOJE

[ Eiti į: 1 ... 8, 9, 10 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Rgp 11 Pen, 7:34

BRAZINI Peržiūrėti naujausius pranešimus

Naujų pranešimų nėra Tema turi prikabintų failų Senų laikų motociklų fotografijos

[ Eiti į: 1, 2, 3, 4, 5 ]

forume Nuotraukos/video

Paskutinis pranešimas:

2023 Bir 11 Sek, 14:53

geguzis12 Peržiūrėti naujausius pranešimus



Įvairiais klausimais rašykite forumo administracijai į

Oldtimers administracija


Į viršų