Jeigu susiduriate su problemomis ar neveikia funkcionalumas, praneškite administracijai.
Dėkojame už supratingumą.

Vykdomas projektas Riga 11, arba "tas, kur bakas ant bagažinės"

Projektų skyrelis skirtas informuoti apie konkrečius vykdomus ar pabaigtus restauracijos ar artimus restauracijai projektus, kuriuose matosi restauracijos ar tvarkymo eiga.

Moderatoriai: TVR, rcepa, Moderatoriai

Forumo taisyklės
III dalis. Projektai
1) Projektų skyrelis skirtas informuoti apie konkrečius vykdomus ar pabaigtus restauracijos ar artimus restauracijai projektus, kuriuose matosi restauracijos ar tvarkymo eiga.
2) Vienam projektui skirta viena tema. Temoje būtina pateikti nuotraukas, kuriose pateikiamas kompleksinis visos transporto priemonės tvarkymas.
3) Temos pavadinime turi matytis transporto priemonės pavadinimas ir pagaminimo metai.
4) Tema laikoma netinkama šiam skyreliui, jei iš vykdomo projekto matosi, kad technikai bus atliekami esminiai perdarymai, ar tai jau buvo padaryta. Esminiais perdarymais laikomi kėbulo, važiuoklės perdarymai, variklio pakeitimas, bei kiti pakeitimai, iš kurių akivaizdžiai matosi, kad transporto priemonė perdaryta.

Plačiau: Visos taisyklės
augism
Forumietis
Forumietis

Riga 11, arba "tas, kur bakas ant bagažinės"

Standartinė augism »

Motorinį dviratį Riga 11 daugelis atsimena dėl jo bako ant bagažinės. Įsimintinas, ir vienintelis Sarkana Zvaigzne motorinio dviračio modelis. Po modelio Riga7 buvo kuriamas kitoks, atrodo Riga8 modelis, jį tobulno tobulino, nespėjo, o atėjo laikas, kai reikėjo išleisti nors ką nors. Todėl pasirausė senuose brėžiniuose, ir ant grietųjų paleido nauja modelį, kuriame buvo visai kitas dizainas, bet nemažai ir dalių nuo Riga7. Pvz., variklis - tas pats D6. Vairas. Pedalų mechanizmas... Iš esmės, keitėsi rėmas ir ratų dydis.
Užtenka kontrukcinės teorijos.
Man Riga 11 artimas tuo, kad juo važinėjo mano dėdė. Tiesa, man tuo metų buvo 8-9 metai, o dėdei 15 :puiku: Jis mane vieną kartą bandė įkalbėti pabandyti važiuoti, bet aš bijojau. O dar atsimenu, kai jis vieną kartą vakare su juo išvažiavo, grįžo po valandos stumdamasis, visas raudonas, ir taip bjauriai keikėsi, kad net man ausys raitėsi. Kartojo kažkokius magiškus žodžius: "Degimui pi..dec...", pasiėmė dviratį ir juo išrūko. Kai jam sakiau, ko nesutaisai, jis atšovė - gal tu moki. Taisyk! Vienu žodžiu, iš to ką atsimenu, dabar juokas ima. Ko gi ten nemokėt? :galvoti: Ir labai dažnai pagalvoju, ech... kodėl gi aš tuo metu nepasidomėjau motoriniais dviračiais? Gal kam nors nuostabu, bet nei motorinio dviračio, nei mopedo aš neturėjau :geda2:
Už tai dabar pilnas sandėlis dalių, ir metas imtis įgyvendinti senas svajones.
Einame į sandėlį, ir nešame pirmą krūvą.
007.JPG
Labai greitai paaiškėjo, kad mano rėmas nuo naujausiojo Riga11 modelio. Jame bakas buvo priekyje! Pažiūrėkite į tą vietą, kur maždaug mopedisto kiaušiukai turėtų būti :D , ten aiškiai matosi priekyje tvirtinamo bako kronšteinas. Buvo ir tokie modeliai. Bet nekelsiu, nes nemokantys skaityti pagalvos, kad aštokį ruošiuosi daryti. Ne.
Ir sandėlyje radau keletą skirtingų priekinių šakių. Apatinis tvirtinimas ne trikampis. Toks buvo vėl naujesniuose modeliuose, tame tarpe ir Riga13. Imu reikalingą, kuris trikampio formos.
008.JPG
Renkuosi baką. Radau net tris, bet du iš jų palankstyti. Pats geriausias rusvos spalvos. Gerai atsimenu, radau jį metalo lauže. Ilgai svarsčiau, kam jis man reikalingas, ir nenoromis paėmiau :) Atkreipkie dėmesį, jame yra kažkokios vielinės ausytės. Įdomu kam? Nežinau, bet eigoje išsiaiškinsiu ;)
009.JPG
Na, ir galinės pedalinės žvaigždutės. Jų gyvas velnias, ir beveik visos skiriasi. Riga7, Riga11 ir Riga13 žvaigžduttės skiriasi, skiriasi jų išgaubimas, nes Riga13 rėmas lenktas, esu girdėjęs, kaip kažkas net yra jį tiesinęs :D
Vienu žodžiu, jau pradėjau semti saujomis, išsirinksiu vėliau.
010.JPG
011.JPG
Ir taip, viso va tokia krūva. Gerai, kai yra. Ir gerai būtų, jei toje krūvoje būtų nors viena sveika dalis. Žinau, kad viską reikės perkratyti, taug kas atsimes, o prie daugumos reikės smarkiai pridėti rankas.
013.JPG
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
augism
Forumietis
Forumietis

Re: Riga 11, arba "tas, kur bakas ant bagažinės"

Standartinė augism »

Pasipustom delnukus, griebiamės priekinės šakės.
Defektas ne tik standartinis, bet visuotinai privalomas. Vairo pasukimo ribotuvas nulaužtas, nurautas, nuskustas ir visaip kitaip anuliuotas. Neretai tai įvykdavo trenkiantis į kliūtį priešais, todėl visada tokiais atvejais tikrinama, ar ji nelinkusi.
014.JPG
Dažymas nusimato miltelinis, todėl viduje esančios įvorės iškepa ir išsilieja. Dar ir pridžiūva kartais, todėl jas būtina iškalti.
015.JPG
Virinu gal kokį šeštą kartą savo gyvenime. Kaip ir tikras trečios klasės mėgėjas-suvirintojas, virinusavisauge viela, todėl smarvė garaže ir snargliai - garantuoti :)
021.JPG
022.JPG
Prieš įdedant šakę pažiūriu į ribotuvo lanką, ir nesuprantu, ar čia taip turi būti, ar gamyklos suvirintojas girtas buvo? Dar pagalvosiu... :galvoti:
024.JPG
Ir prieinu prie pedalų ašies įvorės. Strošnai, pasakyčiau. Baisią... jei būčiau žemaitis. AŠis 20 mm, o čia jau kiaušinis apie 22 mm. Kun daryt? Priimta sprendimas iškalti, vežti pas tekintoją, jis ant tekinimo staklių lygiai nuims mėsą, apie 4 mm, ir padaryts įvorę iš ketaus. Tuo bus jau pažeista technologija, nes jei įsižiūrėsite, įvorės pagamintos iš metalo su aiškia grafito priemaiša, bet iš kur gi dabar rasi tokio pat materiolo? :mirkt:
025.JPG
Pastatymo kojelės mechanizmas irgi išdrakonintas, vamzdelis įlenktas ir sutrumpintas. Reikia nurėžti, pagaminti naują. Gaila, kai reikia daryti geriau, negu gamykloje buvo daroma.
026.JPG
O su pačia ašimi irgi prašoviau. Atsinešiau net 3 pačias geriausia. O jos, pasirodo, Riga13. Diametras didesnis, 22 mm.
029.JPG
Sakysite nu ir kas, Dar geriau išdraskytai ašies skylei, bet ne... Pati žvaigždutė turi būti išlenkta lėkštute, kitaip grandinė eis kreivai. Palyginimui, Riga7 pedalinės žvaigždės
032.JPG
Na, ir likusią vakaro dalį praleidau krapštydamas pedalo šplintą. Reikėjo gi taip įkalti, ištraukiau tik išgręžęs
036.JPG
Pabaigai filmukas, kaip atsilenkia pastatymo kojelė
https://youtube.com/shorts/PMMg1zRKhBk
(patarkite, kaip įkelti youtube, kad rodytų video pranešime, o ne nukeltu į youtube puslapį)
kęstutis
Forumietis
Forumietis

Standartinė kęstutis »

Sveiki, sveikinu su projekto pradžia :labas: .
Tai mano pirma turėta technika. Gavau iš tėvų dovaną, naują motorinį su baku gale. Atgaminant prisiminimus jis buvo sidabrinės spalvos, man buvo apie 11-12 metų. Man kaip vaikui tai jis buvo nekas, nes koks tai sunkus ir ne dinamiškas. Pavažinėjus kelias dienas pirmas gedimas - neliko kibirkšties. Skaudėjo širdis ir negalėjau patikėti, kad naujai matorinkai reikia pjaustyti plonas indukcinės ritės apvijas, nors jos atrodo kaip naujos ir kur tai prikabinti papildomą babyną :verkti2: . Per sezoną aš jį ir sudrožiau.
Vartotojo avataras
Raimis
ekspertas
ekspertas

Standartinė Raimis »

Įdomus projektas. Ir kažkuo savas- mano pirmoji technika irgi buvo naujas Ryga-11. Prisiminimai įvairūs, visko buvo. Dažnai iš vaikiško nepatyrimo. Vien ko vertas naujo motorinio paruošimas eksploatacijai, kai su „patyrusiu“ pusbroliu sumaišėm pedalus ir sugebėjom įsukti dešininį sriegį į mojiklį su kairiniu sriegiu... Pirmas griuvimas- iš karto išlūžo iš rėmo pedalų ašis... Keista, kad jūsiškiame ta vieta sveika, nes išlaužta ir virinta (arba ne) būdavo praktiškai visų.
Forume rašome lietuviškai. :Lietuva: !!!
augism
Forumietis
Forumietis

Standartinė augism »

Stebiuosi, kaip dažnas Riga11 modelis. Įsimintinas. Gyvenimo ironija: labiausiai įsimena dalykai, kurie sukėlė skausmingus pojūčius. Susvilusios D6 variklio apvijos, kaip ant pasagos buvo vyniojama ir babina, matyt viena dažniausių problemų. Bet jūs man pasakykite, pas vokiečius, pvz., Simson mopeduose, pas italus, pvz. Mosquito, irgi buvo vidinės babinos. Ir dirbo. Ir išgyveno iki šių laikų. Kas ten per rusiško daikto kokybė... ?
Tarp kita ko, dabar man dilema, ar palikti viską 100 proc. originaliai, tame tarpe ir originalų degimą po variklio dangteliu, kur nieks nelįs ir nematys, ar vis dėl to dėti patikimą elektroninį?
Raimi, turiu visą dėžę pedalų mechanizmų su pedalais. Jūs absoliučiai teisus. 95 proc. jų su privirintais pedalais. Ir dar kas antras su privirntais ir susuktais į avino ragą :) Žmonės, matyt, jėgos rurėjo, ir važiuoti reikėjo. Tai jei nesikūrė - mynė iki pedalų užlinkimo :)
augism
Forumietis
Forumietis

Standartinė augism »

Pratęsiu palengva.
Kita diena, ir aš jau kokį 5 kartą einu į sandėlį. Su nuostaba atrandu NAUJUS sparnus, komplektas! Tiesa, jie nuo Riga13, bet juk ratai vieno diametro 19', tiesa? Ir vat Chuan Karlos, skiriasi jie.
046.JPG
047.JPG
043.JPG
044.JPG
Ir bagažiukai, pasirodo skiriasi. Turiu omeny, Riga 11, kur ėjo su baku priekyje, gale turėjo bagažiuką. Ne toks pat, kaip Riga 13
045.JPG
Bet labiausiai nustebau, kad Riga 11 galiniam sparnui reikia sparno laikiklio, iš kur jį traukti? Teko daryti nusikaltimą, imti nuo Riga7 :verkti2:
064.JPG
Po to aš užsiėmiau pastatymo kojelės vyriu. Pradžioje lyg ir ištiesinau, bet jis pasirodo per trumpas. Išsitraukiau 11 mm diametro geležiuką, ėmiausi savožaislinėmis tekinimo staklėmis gręžti skylę. Gražtai 5, 6, 7 mm, 8 mm jau staklės nepasuko. Pabaigiau gręžti gręžimo staklėmis, skylė - žvaira :D
048.JPG
049.JPG
050.JPG
Rėmas atsistojo į reikiamą poziciją
053.JPG
augism
Forumietis
Forumietis

Standartinė augism »

Ir dar spėjau naujai padaryti duslintuvo laikiklio ausį, o taip pat nupjoviau išsigimusį ribotuvą, ir privirinau reikiamai.
Virinu kokį 6 - 7 kartą gyvenime, savisauge viela. Smirda ir dūmų pilnas garažas. Bet nereikia eiti prašinėti ištiesus ranką.
052.JPG
058.JPG
061.JPG